Eksperci Ośrodka Analiz Cegielskiego opracowali analizę dotyczącą ewentualnego ujednolicenia systemów etykietowania żywności w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania danego produktu. Obecnie w państwach członkowskich Unii Europejskiej występują różne systemy znakowania żywności. Komisja Europejska przychyla się jednakże ostatnio do wprowadzenia francuskiego systemu Nutri-Score jako jednolitego i obowiązującego na terenie całej UE. Z uwagi na […]
Eksperci Ośrodka Analiz Cegielskiego opracowali analizę dotyczącą ewentualnego ujednolicenia systemów etykietowania żywności w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania danego produktu. Obecnie w państwach członkowskich Unii Europejskiej występują różne systemy znakowania żywności. Komisja Europejska przychyla się jednakże ostatnio do wprowadzenia francuskiego systemu Nutri-Score jako jednolitego i obowiązującego na terenie całej UE. Z uwagi na specyfikę koncepcji Nutri-Score, uderzającej w wiele ważnych grup produktów charakterystycznych dla takich krajów jak Włochy, Hiszpania, ale także Polska, plany te wzbudzają niepokój i liczne protesty. Jako alternatywę proponuje się natomiast włoski system Nutrinform (tzw. baterię). Polska wciąż nie zajęła jasnego stanowiska w tej sprawie
System Nutri-Score opiera się na pięciostopniowej skali (od litery A do E) oceny artykułów spożywczych pod kątem ich jakości oraz wpływu na zdrowie człowieka. Produkty uznane za najbardziej wartościowe etykietowane są kolorem zielonym i oznaczane literą A, natomiast produkty niezdrowe, po przeciwnej stronie skali, oznaczane są kolorem czerwonym i literą E. Niestety, jak wskazują analizy ekspertów Centrum Rozwoju Rolnictwa Ośrodka Analiz Cegielskiego, prostota systemu Nutri-Score okazuje się być jego jedynym atutem. System ten negatywnie ocenia produkty kaloryczne, o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru czy soli, lecz w ogóle nie bierze przy tym pod uwagę tak kluczowych informacji jak zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych czy cały złożony kontekst dietetyczny. Ponadto stosowanie algorytmu, na którym oparty jest system Nutri-Score, niejednokrotnie prowadzi do paradoksalnych wyników. Wiele wysoko przetworzonych produktów spożywczych uzyskuje często lepsze oceny niż specjały wytwarzane metodami tradycyjnymi. Przykładowo za zdrowszą uznana została Coca Cola niż oliwa z oliwek. W konsekwencji kształtuje to jednostronne nawyki konsumenckie i przekłada się na dyskryminację producentów artykułów spożywczych, które zostały negatywnie ocenione.
Wydaje się, że włoski system Nutrinform jest znacznie lepszą propozycją, unikającą zarzutów wysuwanych pod adresem jego francuskiego odpowiednika. Nutrinform posługuje się graficzną formą w postaci baterii pokazującej, w ilu procentach dany artykuł spożywczy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na energię, kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe nasycone, cukry i sól. Pozwala to konsumentowi na samodzielną ocenę jakości i walorów produktu, oraz decyzję o ewentualnym włączeniu go do codziennej diety. Nutrinform sprzyja tym samym kształtowaniu wysokiej świadomości konsumenckiej i nie dyskryminuje żadnego producenta żywności.
Należy wyraźnie zaznaczyć, że ewentualne przyjęcie systemu Nutri-Score jako jedynego obowiązującego na obszarze całej Unii będzie prowadziło do dyskryminacji kluczowych polskich producentów żywności, szczególnie z sektora produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli nie tylko mięsa, ale także mleka czy serów, w tym także takich produktów jak znane w całej Europie kiełbasy czy nawet oscypki. Dlatego w opinii ekspertów Ośrodka Analiz Cegielskiego Polska powinna zająć zdecydowane stanowisko i przyłączyć się do grupy tych państw członkowskich UE, które opowiedziały się po stronie systemu Nutrinform. Włoska „bateria” stanowi zdecydowanie korzystniejsze rozwiązanie zarówno dla konsumentów, jak i dla producentów żywności w całej Unii Europejskiej.
Teksty: „System znakowania żywności Nutri-Score – informacje podstawowe, opinie, kontrowersje” autorstwa Anny Jackowskiej oraz „Czy włoski system znakowania żywności Nutrinform może stać się alternatywą dla systemu Nutri-Score?” autorstwa Michała Rudowskiego powstały w ramach Centrum Rozwoju Rolnictwa Ośrodka Analiz Cegielskiego działającego przy wsparciu Fundacji Zakłady Kórnickie.
Powyższe teksty dostępne na stronie internetowej Centrum Rozwoju Rolnictwa Ośrodka Analiz Cegielskiego:
– A. Jackowska, System znakowania żywności Nutri-Score – informacje podstawowe, opinie, kontrowersje
Informacje kontaktowe:
W przypadku pytań prosimy o kontakt z dyrektorem Centrum Rozwoju Rolnictwa Ośrodka Analiz Cegielskiego, dr. Filipem Ludwinem, adres email: filip.ludwin@osrodekanaliz.pl
Strona Ośrodka Analiz Prawnych, Gospodarczych i Społecznych im. H. Cegielskiego: osrodekanaliz.pl